Kystens Dag 2005 – program for dagen

Oslo:
Kystens dag går av stabelen på Rådhusbrygge 4 og Tingvallakaia (den innerste Nesoddbåtbrygga). KV Andenes og MS Libas blir liggende for anker «side by side»  utenfor Rådhusbrygge 4 på formiddagen og under redningsøvelsen. Fra kl. 14.00 ligger skipene til kai ved Cruiseterminalen på Akershusstranda.

Veteranbåten MS Hindholmen vil bli fortøyd på Rådhusbrygge 4 vest, og Nesoddbåten MS Huldra (hvor NM i Trossekasting og Gladjazzen vil foregå fra) ligger på Tingvallakaia.

Klokken 10.00: Flaggseremoni ombord i KV Andenes.
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen «åpner» Kystens Dag, pressekonferanse, presentasjon av ny havlov, utdeling av Fyrtårnprisen, mottagelse/bevertning (inviterte gjester og media).
Klokken 13.00: Redningsøvelse i regi av Kystvakten,, Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen blir «reddet» av helikopter og satt ned på KV Andenes.
Klokken 14.00: KV Andenes, MS Libas, MS Hindholmen og Åfjordsbåten fra Kystlaget Viken åpnes for publikum. Indre Oslofjord Fiskarlag/Eksportutvalget for fisk åpner sine salgs-, informasjons- og smaksboder.
Klokken 16.00: Publikumsshow med bl.a. Gladjazz og NM i Trossekasting og Fiskekonkurranse.

Kystens dag markeres samtidig/sammen med Avisdagen, og klokken 17.30 trår de til med et forrykende show på hovedscenen på Rådhusplassen. Avisdagen arrangeres av Mediebedriftenes Landsforbund og Landslaget for lokalaviser.

Tromsø:
I Tromsø markeres Kystens dag ved at forskningsskipet G.O. Sars ligger ved kai 8 (Ishavshotellet), sammen med Redningsselskapets RSRK Gideon. Fartøyene er åpne for publikum mellom klokken 12.00 og 16.00. På bryggen blir det servering av havets delikatesser og fiskekonkurranse.

Kokkenes Mesterlaug Troms skal i samarbeid med Eksportutvalget for fisk grille sjømat, det blir smaksprøver, informasjon og materiell i form av oppskriftsheftet «Sjømat i det grønne» og «Tør du våge hval».

Raftsundet:
Trollflor Galleri, Tengelfjord
9. juni kl. 13.00–17.00:

 • velkommen til Kystens Dag
 • orientering om Trollflor
 • konsert ”langs leia” med Johs. Røde og Jeremy Bladford – konsertbillett kr. 100
 • servering av kystens delikatesser

Inviterte gjester er Nordland Fylkeskommune, Kystvakta, Redningsskøyta Skomvær,
Hadsel kommune, regionrådet og folket ved Raftsundet. Kl. 16.15 hilser sørgående hurtigrute Polarlys oss på sin spesielle måte.

I Tengelfjord er Raftsundet på det smaleste. Tidevannstraumen er sterk gjennom Trongstraumen. På nordgående strøm når den 4 knop ved spring, men på det sterkeste opptil 7 knop. Det er opptil 2 meter forskjell på flo og fjære.

Sagaen sier at det var i Trongstraumen nevøen til Tore Hund, Asbjørn Selsbane ble drept av en av Olav den helliges menn. De var da på veg nordover fra Vågastevnet. I gravferda til Asbjørn ga hans kone, Sigrid, søster til Tore Hund, Tore spydet som hadde felt Asbjørn. Hun sa: ”Du skal være hver manns niding, dersom du ikke dreper Olav med dette spydet.” Og vi vet fra sagaen at Tore Hund drepte Olav den hellige med spydet fra Trongstraumen ved Tengelfjorden. 

Bergen:
Torsdag 9. juni Kystens dag på Bryggen.
Fredag 10. og lørdag 11. juni Stoccafisofestival på Bryggen.
Lørdag 11. juni Torgdagen.

Program for Kystens dag 9. juni:
10.00: Flaggseremoni på Bergenhus festning.
12.00: Åpning av Kystens dag på Bryggen. Festleiar Edvard Pettersen.
12.00–17.00:

 • Smak på sjømat. To kokker tilbereder sjømat til alle som vil smake.
 • Snakk med en forsker. Forskere fra Havforskningsinstituttet og NIFES (Nasjonalt institutt for ernæring og sjømat) svarer på spørsmål fra publikum og foredrag om aktuelle saker. Mye spennende å ta med hjem!
 • Redningsskøyta ligger ved kai og viser hvordan de arbeider.
 • Den gamle og nye tid. Gavlbåt og moderne fiskefartøy ved kai. Gå ombord og se!

13.00: Enigheten kommer! Kystlagets båt blir rodd til kai av kjente personer.

På Bryggen treffer du folk fra fiskeri- og havbruks-næringen, folk som tilbereder sjømat og som forsker på det, folk som er opptatt av å ta vare på kystkulturen og som er opptatt av at vi skal leve godt på kysten også i framtida.

Holmungen fyr:
Beliggenhet: N 59 00,9 Ø 11 01,9
På holme av samme navn ved sydspissen av Kirkøy Hvaler kommune.

Holmen Homlungen var i gammel tid husmannsplass under prestegården i Hvaler. I 1866 ble den solgt fra prestegården til Fyrvesenet for 25 spesidaler. Fyret ble første gang tent 1. oktober 1867. Etter gjentatte ombygninger ble fyret elektrifisert i 1952 og samtidig avfolket. Fyrbygningen står uforandret etter siste ombygging i 1915.

Vedlikeholdet av fyret utføres av foreningen ”Homlungens venner” stiftet i 1952 av ansatte i Fyrdirektoratet nå Kystdirektoratet. Foreningen har i dag 40 medlemmer, og har i løpet av de siste årene bidratt til at fyret holder en imponerende standard. Stasjonen er fredet av riksantikvaren. Homlungen er det fyret som ligger nærmest svenskegrensen og er stadig inntakt som fyrlampe. Medlemmer av foreningen stiller på fyret. 

Åpne fyr på Kystens dag:
Kystverkets bidrag denne dagen er å åpne dørene på fyr over hele landet for publikum. Rundt om i hele landet vil fyr åpne dørene for publikum, med omvisning og servering av kaffe og vafler. 

Havforskningsinstituttet:
Delta i spørrekonkurransen på www.imr.no.

Markering ved grensebøyene. Hvert 5. år møtes norske og svenske myndigheter ved grensebøyene for bl.a å kontrollere at bøyene ligger i posisjon. I år er det Norge som har markeringen.  

Stabben fyr – Florø:
Sørgående hurtigrute MS “Vesterålen” legger bi ved Stabben fyr ca. kl. 0830. Båter fra Kinn Kystlag (veteranbåten Atløy og galasen Svanhild) ligger bi.

Valderøya:
Søndag 12. juni vert «Kystens dag» markert på Johansbuda på Valderøya frå kl 1500.
Program:

 • Sunnmøre Kystlag kjem med sunnmørsåttringen og færingen «Leia».
 • M/Kr Lysglimt – Open båt ved Johanskaia.
 • Losbåten kjem dersom den ikkje er ute på oppdrag.
 • Fiskekonkurranse – Stangfiske frå land. Påmelding på Johansbuda frå kl 1430. Flyteplagg skal brukast under konkurransen! Veging og premieutdeling kl 1700.
 • Informasjonsmateriell frå samarbeidande organisasasjonar og etatar som Fiskeridirektoratet, Redningsselskapet, Forbundet Kysten, Kystvakta, avisa Fiskaren m. fl. vert å finne i 1.etasje av Johansbuda.